Intervju med Richard som installerat solceller

Publicerad:

Richard Riis är en av många Sollentunabor som har installerat en egen solcellsanläggning på taket. Vi hälsade på hemma hos Richard i hans radhusområde för att ta oss en närmare titt på hans solceller. Han är dock inte ensam i området då flera av grannarna också investerat i solceller på sina tak.

Richard hade funderat ett tag över det här med egen solel och var nyfiken på hur det fungerade. När grannen skaffade solceller steg hans intresse ytterligare.
– Jag tyckte att det var intressant att se hur och om det fungerar. Framförallt ville jag göra något för miljöns skull och det här var ett relativt enkelt sätt att bidra till minskad klimatpåverkan, säger Richard.

Hjälp varje steg på vägen

När Richard senare mötte SEOM och Svea Solar på en gemensam utställning i Sollentuna Centrum fick han svar på sina frågor kring hur solceller fungerar i praktiken.
– Det kändes tryggt att SEOM och Svea Solar samarbetar och är med genom hela processen eftersom det handlar om en större investering, både för mig privat men givetvis även för klimatet. Där och då bestämde jag mig för att gå vidare.
Richard fick snabbt en offert och mer information om processen framåt.
– Jag insåg att jag skulle få hjälp varje steg på vägen och inte behöva göra så mycket själv. Det kändes enkelt.

Smidig problemlösning

I maj 2019 installerades solcellsanläggningen på Richards tak. Det visade sig att hans hus hade lite smalare tak än grannens vilket resulterade i att stående paneler inte kunde installeras, som normalt.
– Här behövde Svea Solar tänka till, berättar Richard med ett leende på läpparna och fortsätter. Jag var imponerad över hur smidigt installatörerna löste problemet genom att lägga solcellspanelerna ner istället. Så nu skiljer sig mitt och grannens tak lite, men det är inget som man tänker på tycker jag. Och mina solceller funkar ju minst lika bra.

Solel och snöfall

Richard är glatt överraskad över hur enkelt det är att producera sin egen solel och att det krävs minimalt med underhåll.
– Jag behöver inte ens skotta taket om det faller snö. Snön har oftast inte så stor inverkan på elproduktionen under den solfattiga vintern och snön glider lätt av de släta panelerna då de värms av solen.

Miljönyttan i svart på vitt

Med en enkel app kan Richard se hur mycket el hans anläggning faktiskt producerar.
– Det blir roligare ju längre tid man har haft appen. Nu kan jag jämföra den här månaden med tidigare år och se skillnaden. Jag kan även se miljönyttan med elproduktionen, översatt till antal planterade träd eller koldioxidutsläpp. Hittills har min solcellsanläggning gjort lika stor nytta för klimatet som drygt 100 planterade träd, eller mer än 3300 kg CO2-utsläpp, konstaterar han nöjt.